9 gode grunde til at skabe faste rutiner i hverdagen

Føler du dig ofte overvældet af alle de ting, du skal nå i løbet af en dag? Eller synes du, at din hverdag er lidt for kaotisk? Så er det en rigtig god idé at se nærmere på dine rutiner.

Rutiner er en række handlinger, som vi udfører i en nogenlunde ensartet rækkefølge, og vi har alle sammen rutiner, som vi mere eller mindre bevidst følger i løbet af en dag.

Problemet er bare, at vores rutiner ikke altid støtter os i at opnå den hverdag, vi ønsker.

Rutiner i hverdagen

Det gælder særligt de rutiner, der er opstået af en række vaner, der måske lige i øjeblikket føles dejlige, men som i bedste fald bare sluger vores tid, og i værste fald er direkte skadelige for os.

At tjekke Facebook hver femte minut er måske ikke skadeligt, men det fjerner fokus fra det, vi ellers har gang i, og det sluger vores tid.

Derimod kan en rutine, der går ud på at smutte forbi bageren efter wienerbrød hver eftermiddag efter arbejde, være mere skadelig for os – i hvert fald på længere sigt …

Omvendt har de fleste af os også rutiner, som sikrer, at vores dag kører nogenlunde, som den skal. F.eks. har de fleste af os en eller form for morgenrutine, som vi følger, for at vi kan være på arbejde til tiden.

Og det er den slags rutiner, du med stor fordel kan skabe flere af, så du får meget mere overskud i hverdagen.

Der er rigtig mange gode grunde til at skabe gode rutiner i hverdagen – her kommer 9 af dem:

1. Rutiner betyder færre beslutninger

Når du har indarbejdet nogle gode rutiner i hverdagen, vil du opleve, at du for en stor del af dine faste opgaver bliver fri for at tage en masse beslutninger – f.eks.

  • hvilke opgaver du skal prioritere
  • hvornår du skal udføre opgaverne, og
  • i hvilken række følge du skal udføre dem.

De beslutninger tog du nemlig allerede, da du udarbejdede dine rutiner. Nu skal du bare gå i gang med dine rutiner på det tidspunkt og i den rækkefølge, du på forhånd har fastlagt.

Og når du ikke skal beslutte noget, undgår du de evindelige diskussioner med dig selv, om du nu har lyst til at udføre opgaven nu – eller om du skal gøre det senere. Kunne det ikke være rart at slippe for den del?

2. Du kører på autopilot – og sparer energi

Opgaver, som er en del af en daglig rutine, kræver et minimum af tankevirksomhed – du vil altså hurtigt opleve, at du kører på autopilot.

Stille og roligt får du ordnet opgaverne, imens din hjerne slapper af.

Jeg oplever ofte, at jeg får de bedste ideer, når jeg udfører de daglige rutiner – fordi mine tanker får lov til at flyve, og så begynder jeg at tænke kreativt.

Desuden oplever jeg, at jeg slapper så meget af, når jeg kører på autopilot, at jeg har meget mere overskud til at tage mig af alle de uforudsete ting, der næsten altid dukker op i løbet af dagen.

3. Du undgår at blive overvældet

Der er utroligt mange praktiske opgaver, der skal tages hånd om i hverdagen – særligt i børnefamilier.

Og inden vi ser os om, har tingene hobet sig op, fordi der er nogle opgaver, vi har udsat i lidt for lang tid. Det oplever de fleste af os jævnligt i forhold til vasketøjet. Vasker vi ikke tøj i et par dage, ligger der igen et kæmpe bjerg og venter på os.

Når tingene hober sig op, bliver vi meget nemmere overvældede, og så ved vi hverken, hvor vi skal begynde, eller hvor vi skal ende. I stedet bruger vi tid på en masse overspringshandlinger – hvilket jo bare forværrer problemet.

Når du har indarbejdet de fleste faste opgaver i nogle gode rutiner, undgår du, at tingene hober sig op, og dermed undgår du at føle dig overvældet over alt det, du mangler at gøre.

4. Rutiner giver tryghed

Vi oplever alle sammen perioder i vores liv, hvor livet er ekstra hektisk. Det kan f.eks. være at influenzaen har ramt familien, med alt hvad det indebærer af søvnløshed og sygdomspleje, eller måske har du en ekstra travl periode på jobbet.

I de perioder vil du sikkert opleve, at der er en masse ting, der hober sig op – det kan ikke næsten undgås, for der er jo grænser for, hvor meget et menneske kan overkomme.

Men har du indarbejdet nogle gode rutiner, inden den hektiske periode satte ind, ved du, at du bare kan genoptage de rutiner, når stormen har lagt sig – og så er du hurtigt på sporet igen.

Det giver altså en vis tryghed, at vide, at det ikke er verdens undergang, hvis det hele sejler i en periode.

5. Du får nemmere ved at planlægge

En af de største udfordringer i forhold til at planlægning af tid er, at det er så svært at estimere hvor lang tid, ting tager.

Det kan f.eks. være rigtig svært at vide, præcis hvor lang tid, det tager at få styr på et hjem, hvor der hverken er blevet ryddet op eller gjort rent i meget lang tid.

Har du derimod de opgaver indarbejdet i en rutine, så får du meget nemmere ved at planlægge din tid. For der går ikke lang tid, fra du har indarbejdet en rutine, før du ved præcis, hvor lang tid den tager.

6. Du sparer en masse tid

Ting, som vi gør ofte, bliver vi bedre til – det kender vi fra mange andre områder i livet. Det samme gælder selvfølgelig rutiner.

Når du udfører en rutine dagligt, vil du opleve, at du bliver hurtigere og hurtigere – både fordi du bliver bedre, men også fordi du automatisk vil finde ud af, hvordan du kan gøre tingene smartere.

Det betyder, at du vil spare en masse tid på de praktiske opgaver – tid som du kan bruge på noget, der er meget sjovere.

spar tid med faste rutiner

7. Du sikrer, at det vigtigste bliver gjort

Det er faktisk lidt svært hver dag at prioritere hvilke opgaver, der er vigtigst at bruge tid på – og nogle gange prioriterer vi forkert. Det kan betyde, at der er vigtige opgaver, der ikke bliver lavet – fordi vi løber tør for tid eller energi.

Det undgår du, når du indarbejder de vigtigste opgaver i en rutine. Jeg har f.eks. lært, at jeg skal hver dag skal behandle den post, der kommer ind i huset – for så husker jeg at svare på sedler fra skolen, og jeg husker at betale regninger.

Ellers kommer de papirer meget nemt til at ligge i en bunke, og jeg får handlet alt for sent på dem. Desuden dræner papirbunker mig i den grad for energi – så dem gør jeg meget for at undgå.

8. Du får nemmere ved at være spontan

Det lyder måske mærkeligt, men struktur i hverdagen med nogle faste rutiner, gør det faktisk nemmere at være spontan – uden at have dårlig samvittighed over alt det, der ikke bliver lavet imens.

Netop fordi du ved, hvor lang tid det tager at ordne alle de praktiske opgaver (se også pkt. 5), kan du skabe nogle tidslommer, som du bevidst ikke fylder noget i – og dem kan du så bruge til lige det, du og din familie har lyst til.

9. Du får nemmere ved at ændre vaner

Hvis du gerne vil skabe nogle nye gode vaner, så prøv at indarbejde dem i dine faste rutiner – det øger nemlig sandsynligheden for, at du husker dem.

Hvis du f.eks. gerne vil spise flere grønsager, kan du vælge at ordne grøntsager som en del af din eftermiddagsrutine – og når grønsagerne er klar, så er du sikkert også mere motiveret for at spise dem.

Hvor mange rutiner kan man have?

Du kan skabe alle de rutiner, du har lyst til – men det er måske ikke sjovt at være styret af rutiner 24/7.

Er du mor i en helt almindelig børnefamilie, vil jeg anbefale dig, at skabe en

  • morgenrutine, der sikrer at alle kommer godt ud af døren uden stress og jag
  • eftermiddagsrutine, hvor du får klaret nogle praktiske opgaver og undgår, at ulvetimen tager livet af dig, og
  • aftenrutine, hvor du gør mest muligt klar til næste morgen og får en dejlig afslutning på dagen.

Rutinerne skal selvfølgelig være skruet sammen så de passer til dit liv og din hverdag

Start i det små

Det tager noget tid, at få en ny rutine ind under huden  – så hav tålmodighed med dig selv.

Derfor vil jeg også anbefale dig at starte i det små. Start med en simpel rutine – senere kan du fylde lidt mere på, hvis det bliver nødvendigt. Lige nu skal du bare vænne dig til at starte en rutine på et fast tidspunkt, hver dag.

Og lad endelig være med at slå dig selv i hovedet, hvis du glemmer rutinen – i morgen er en ny dag, og der kan du altid starte på en frisk.

Det kan du gøre allerede i dag

Hvis du har lyst til at skabe nogle flere rutiner i din hverdag, vil jeg anbefale dig at starte med en rutine, der gør dig klar til i morgen.

En god morgen starter nemlig altid dagen før.

Find ud af, hvilke ting, du kan forberede allerede i aften, så din morgen bliver meget nemmere. Skriv dem ned, og start så på rutinen allerede i dag. Du kan hente inspiration i artiklen: Gør klar til i morgen.


PS. Det bliver meget nemmere at skabe gode rutiner, hvis du nemt kan finde de ting, du skal bruge og nemt kan lægge dem på plads bagefter. Hvis du kæmper med rod i dit hjem, så snup en plads på onlineworkshoppen Oprydning – slip af med rodet og få mere overskud.

Du kan læse meget mere om workshoppen her 

Britt Løvstad fortæller hvordan du kan gøre det sjovt at rydde op

Kærlig hilsen

Britt

 

Click Here to Leave a Comment Below

GRATIS e-guide og tips til mere tid og overskud i hverdagen
Close

Få min GRATIS e-guide ”9 genveje til en hverdag med mere tid og mindre stress”

  • + helt konkrete tips til, hvordan du frigør tid til det, der er vigtigst
  • + løbende inspiration til, hvordan du kan få mere glæde ind i hverdagen
  • + direkte besked, når jeg har gode tilbud