Bliv klar til gæster uden stress

Bliv klar til gæster uden stressDet kræver faktisk lidt at et organiseringstalent at blive klar til gæster uden at blive stresset undervejs. Særligt hvis man, udover at servere noget god mad, også gerne vil have, at både huset, ungerne og man selv ser nogenlunde anstændige ud, inden gæsterne ringer på døren.

Der er mange mennesker, der er født med sådan et talent. Og så er der alle os andre. Os, der faktisk synes, at der er utrolig mange tråde, der skal holdes styr på, når der skal gøres klar til gæster.

Jeg har mange, mange gange løbet rundt i huset og snerret af både mand og børn, kort før gæsterne ankom. Fordi der var alt for mange ting, jeg ville nå, og fordi min tidsplan (som jeg selvfølgelig kun havde i hovedet) slet ikke holdt vand. Og jeg er sikker på, at vores gæster kunne mærke, at jeg var stresset – ikke lige den bedste måde at starte en hyggelig aften på…

Det skal være hyggeligt at få besøg af gode venner og familie – ikke en belastning. Derfor har jeg analyseret, hvad andre gør – altså dem, der godt kan finde ud af at blive klar til gæster uden stress. Og så har jeg lavet min egen metode ud fra de tips, jeg bedst kunne lide.

Min metode til at blive klar til gæster uden stress, ser således ud:

Trin 1
Start planlægningen mindst to dage før gæsterne kommer. Planlægningen er (også her) nøglen til overblik og ro i hovedet.

Trin 2
Forestil dig, at gæsterne ankommer om få timer. Hvilke opgaver skal du nå, inden de kommer? Skriv ALLE opgaverne ned. Husk også punkter som badning af børn og klargøring af tøj. Du kan eventuelt bruge Post-it-metoden, som jeg beskrev i Flyt din to do liste ud af hovedet.

Trin 3
Gruppér alle opgaverne i 3 kategorier:

1 = Opgaver du kan lave i meget god tid (altså flere dage før, hvis det er nødvendigt)
2 = Opgaver du kan lave dagen før
3 = Opgaver som du kun kan lave på dagen, hvor gæsterne ankommer.

Trin 4
Skriv ned, hvornår du vil lave opgaverne i kategori 1 og 2, og sæt tid af til det i din kalender.

Trin 5
Kig på din liste over kategori 3-opgaver. Estimér tidsforbruget for hver enkelt opgave, og skriv det på listen.

Trin 6
Lav en tidsplan for dagen, hvor gæsterne ankommer. Start med at skrive tidspunktet for gæsternes ankomst, og regn så baglæns fra dette tidspunkt. Denne øvelse vil give dig et klart billede af, hvornår du skal begynde at gøre klar til dine gæster.

EKSEMPEL:
17.30 Gæsterne ankommer
17.15 Stil snacks frem og tænd stearinlys
17.00 Ryd det sidste op
16.30 Lav salat
15.30 Gå i bad
Osv.

Når du skriver opgaverne på tidsplanen, skal du sikre dig, at der også er tid til ”de almindelige opgaver” som f.eks. at spise frokost, skifte et barn eller lign.

Trin 7
Udfør opgaverne i henhold til din planlægning – og så vil du (sandsynligvis) være klar i god tid før gæsterne ankommer.

Click Here to Leave a Comment Below

GRATIS e-guide og tips til mere tid og overskud i hverdagen
Close

Få min GRATIS e-guide ”9 genveje til en hverdag med mere tid og mindre stress”

  • + helt konkrete tips til, hvordan du frigør tid til det, der er vigtigst
  • + løbende inspiration til, hvordan du kan få mere glæde ind i hverdagen
  • + direkte besked, når jeg har gode tilbud