Derfor giver oprydning dig mere overskud

Oprydning er et super godt redskab til at få en mindre stresset hverdag. Samtidig er det et dejligt konkret redskab, som du mærker effekten af med det samme.

Alligevel kan det være svært at finde overskuddet til oprydning i en travl hverdag.

Men roder det i lang tid, bliver vi blinde på vores eget rod – altså lige indtil der kommer gæster, eller vi træder ind ad døren efter en længere ferie, hvor vi ser vores hjem “med nye øjne”.

Det oplevede jeg selv meget tydeligt en søndag for en del år siden, hvor jeg tog en pause fra bleskift, babymos og vasketøj for at gå en lang tur med en ligesindet veninde.

På vores vej kom vi forbi et nybygget hus, hvor der var åbent hus, og vi besluttede os for at kigge ind.

Da jeg kom ind i det hus, faldt der ro over mig. Jeg blev fuldstændig forelsket, og jeg var sikker på, at hvis vi boede der, så ville vi få en MEGET bedre hverdag.

Men kiggede jeg nøgternt på huset, så var det ikke meget anderledes end det, jeg allerede boede i, som også var forholdsvis nyt. Størrelsen og rummenes indretning var stort set ens.

Hvad var det så, der gjorde, at jeg hellere ville bo i prøvehuset?

Svaret fandt jeg så snart, jeg trådte ind i mit eget hjem, for der kunne jeg straks se forskellen. Prøvehuset var både rent og ryddeligt – det samme kunne ikke siges om vores hus!

Jeg behøvede altså ikke at flytte for at få den følelse af overskud, jeg fik i prøvehuset – jeg skulle bare i gang med en god gang oprydning.

Men hvorfor hjælper oprydning på vores overskud? Jo, det er der mange gode grunde til. Her kommer 10 af dem:

1. Du slipper for en masse negative følelser

Oprydning sparer dig for en masse negative følelserNår du oplever rod i dine omgivelser – uanset om det er på diverse flader i huset, eller om det er i skuffer og skabe – så vil du højst sandsynligt opleve en eller flere negative følelser – f.eks.:

 • Overvældethed over alle de ting, du bør ordne. Der er beslutninger, der bør tages, ting, der bør repareres, og breve, der bør svares på.
 • Selvbebrejdelse over det, du ikke er lykkedes med. Det kan være, at du endnu ikke har tabt dig, så du igen kan passe den halvdel af din garderobe, som er for småt, eller at du ikke har kunnet tage dig sammen til at bruge den motionscykel, der fylder halvdelen af soveværelset.
 • Skyldfølelse over, at du ikke er glad for ting, du har fået eller arvet. Måske har du fået en gave, som du ikke kan lide. Eller måske har du arvet en ting fra en meget elsket person, men tingen passer hverken til dit hjem eller din livsstil. I begge tilfælde kan du føle skyld over, at du ikke er glad for tingen, fordi du sætter lighedstegn mellem det at være glad for tingen og det at have respekt for giveren eller den afdøde.
 • Sorg over en tid, der er forbi. Det kan være, at du har nogle ting i dit hjem, som minder dig om, at dine børn aldrig bliver små igen, eller det kan være en ting, som minder dig om et venskab eller et parforhold, der er slut.
 • Frygt for at glemme noget. Det er særligt papirbunker og overfylde indbakker på computeren, der kan fremkalde denne følelse. For måske ligger der noget, som du skal svare på, eller en regning, der skal betales.

Forestil dig, hvordan det ville være, hvis du kunne minimere nogle af de følelser bare ved at rydde op.

2. Du kan finde dine ting, når du skal bruge dem

De fleste af os bliver meget irritable, når vi ikke kan finde de ting, vi skal bruge. Og det bliver kun værre, hvis vi slet ikke finder dem.

Faktisk kan vi godt komme til at snerre lidt ad vores omgivelser af bar frustration – eller måske ovenikøbet beskylde en anden for at have smidt det væk, vi skulle bruge.

Det er ikke fedt – vel?

Så af hensyn til dit blodtryk og den generelle stemning i hjemmet er oprydning en rigtig god idé. Smid alt det ud, du ikke bruger, eller giv det væk, og find en fast plads til resten. Så kan du altid finde dine ting, når du skal bruge dem.

3. Det bliver nemmere at skabe gode rutiner

Oprydning gør de daglige rutiner nemmereI en travl hverdag med mange opgaver og mange impulser hjælper det meget på stressniveauet at have nogle gode rutiner. Det sikrer, at vi en gang imellem kan køre på automatpilot og udføre nogle opgaver uden at skulle bruge så meget tankevirksomhed på det.

Men er du omgivet af rod, er det en god idé at starte med en grundig oprydning – ellers er det svært at skabe nogle effektive rutiner. Der er nemlig ingen rutiner, der kan køres på automatpilot, hvis du skal rende og lede efter dine ting.

Når så du har besluttet, hvilke ting du gerne vil beholde, kan du passende organisere dem praktisk i forhold til de rutiner, du gerne vil have i hverdagen.

4. Den daglige oprydning bliver superlet

Når vi lever i vores hjem – særligt hvis vi lever med børn – så kan det ikke undgås, at der ved dagens eller ugens afslutning ligger nogle ting på steder, hvor de ikke hører til.

Men hvis alle ting har helt faste pladser, og der er tilstrækkelig plads i skabe og skuffer, så kan vi faktisk meget hurtigt lægge tingene på plads.

En anden fordel er, at hvis du kun omgiver dig med ting, som du eller en anden i familien er glad for og bruger, så vil I automatisk passe bedre på tingene og være mere tilbøjelige til at lægge dem på plads efter brug.

5. Det bliver nemmere at gøre rent

Har du lagt mærke til, at det, der tager længst tid, når hjemmet skal ordnes, faktisk er den oprydning, der skal klares, før du kan komme til med støvekluden og støvsugeren?

Men når nu det er blevet nemmere at rydde op (se pkt. 4), så er det ikke oprydningen, der kommer til at forhindre dig i at gøre rent. Du vil få nemmere ved at komme i gang, og du vil blive hurtigere færdig med rengøringen.

6. Du bliver en god rollemodel

Hvis du har børn, så ved du også, at de imiterer os på godt og ondt. Kæmper du med rodet, vil de sandsynligvis også gøre det.

Når du rydder op og holder orden, er der en god chance for, at dine børn lærer af dig. Og så har du givet dem en gave, som de får brug for resten af livet.

Oprydning er faktisk noget, som mange mennesker har svært ved, udelukkende fordi de aldrig rigtig har lært det.

7. Du sparer penge

Oprydning sparer dig pengeNår du er kommet i mål med din oprydning, ved du præcis, hvilke ting du har, og hvor du har dem. Det betyder, at du ikke længere køber dubletter af ting, som du har i forvejen, eller du ikke kan finde.

Desuden risikerer du heller ikke at miste en regning, som senere vil udløse et rykkergebyr.

Vælger du at sælge nogle af dine ting, kan du ligefrem tjene et par håndører.

8. Oprydning giver dig ro i hovedet

Nå du har skabt orden i dine omgivelser, vil du få meget mere ro i hovedet. Det skyldes, at din hjerne ikke længere bombarderes med alle de signaler, som rodet sender (se også pkt.1).

Har du (som jeg) et barn med meget uro i hoved og krop, så vil du højst sandsynligt også opleve, at han eller hun får meget mere ro på sig, når der er orden i jeres hjem.

9. Oprydning frigør en masse energi

Det kan næsten ikke undgås, at du vil få mere energi, når:

 • du slipper for negative følelser (pkt. 1),
 • hverdagen bliver nemmere (pkt. 2,3,4,5), og
 • du får mere ro i hovedet (pkt. 8).

Men alene det, at du skiller dig af med ting, som du ikke bruger, vil give dig mere energi. For ting, der ikke bliver brugt, hæmmer energien i hjemmet – ud over at de samler støv.

10. Oprydning er selvomsorg

Oprydning er egenomsorgDer er nogle, der siger, at sådan som du behandler dit hjem, sådan behandler du dig selv. Og det er jeg faktisk enig i.

Hvis du holder fast i en masse ting, som du ikke er glad for, så vil du ikke dig selv det bedste.

Når du drager omsorg for dit hjem ved at rydde op, drager dit hjem omsorg for dig, så du for alvor kan lade op, når du er hjemme.

Men lad endelig være med at slå dig selv i hovedet, fordi du har rod i dit hjem. Det er IKKE, fordi du er uduelig. Du har bare ikke lært det der oprydning endnu …

Det gode er, at oprydning er noget, ALLE kan lære.

Britt fortæller hvorfor oprydning giver overskud

 

Kærlig hilsen

Britt

 

 

 Hvis du gerne vil have mere viden og inspiration, kan du:

 • Tilmelde dig mit nyhedsbrev og straks få mulighed for at downloade e-guide “9 genveje til en hverdag med mere tid og mindre stress”. Samtidig vil du løbende få tips og tricks til hvordan du kan få en nemmere hverdag, og du vil få information om kommende webinarer, kurser, foredrag, artikler mv. Det er også i nyhedsbrevet, at jeg først gør opmærksom på nye tilbud og rabatter.
 • Læse artiklen Struktur i hverdagen giver dig meget mere overskud.
 • Læse om mine 1:1-samtaler, hvor jeg hjælper dig med at få den hverdag du drømmer om, via samtaler her hos mig eller via Skype.
 • Læse mine huslige tips, som hjælper dig med at få alt det praktiske i en travl hverdag til at fylde mindre både i tanke og tid.

Har du et spørgsmål til mig, som du gerne vil have besvaret er du desuden velkommen til at stille et spørgsmål til min brevkasse.

Click Here to Leave a Comment Below

GRATIS e-guide og tips til mere tid og overskud i hverdagen
Close

Få min GRATIS e-guide ”9 genveje til en hverdag med mere tid og mindre stress”

 • + helt konkrete tips til, hvordan du frigør tid til det, der er vigtigst
 • + løbende inspiration til, hvordan du kan få mere glæde ind i hverdagen
 • + direkte besked, når jeg har gode tilbud