Smykker – ryd op i dine smykker i 3 nemme trin

Rod i smykkerSmykker gør de fleste kvinder glade.

Smykker er som regel ikke praktiske. De er beregnede til nydelse – ren luksus.

Vi synes, det er noget ganske særligt at få smykker i gave, og det gør os glade at tage de pæne smykker på, når vi skal til fest.

De kan også løfte humøret lidt en kedelig mandag morgen, og få os til at føle os klar til en ny dag. Medmindre altså, at der er så meget rod i vores smykker, at vi kun kan finde én ørenring ud af et par, og vi skal bruge fem minutter på at vikle tre-fire halskæder fra hinanden. DET kan nemlig tære på energien allerede fra morgenstunden, og gøre os i lidt dårligere humør.

Det er heldigvis meget nemt at hjælpe overskuddet lidt på vej, så du bliver lidt gladere mandag morgen, når du tager dine smykker på. Du skal bare foretage en lille oprydning i din smykkesamling – og det kan du gøre ved hjælp af disse 3 trin:

Trin 1 – ryd ud

Smykker og minderUanset om det er smykker eller sko, du skal rydde op i, så start altid med at sortere dem fra, du ikke elsker og bruger. Det gør det  meget nemmere at organisere dem, du vælger at beholde.

Men måske synes du, at det er svært at tage beslutninger om dine smykker, og det er helt normalt. For de fleste af os har mange følelser forbundet med vores smykker – også selvom vi faktisk ikke rigtig bruger dem længere.

Vi giver nemlig typisk hinanden smykker i gave ved de store mærkedage som barnedåb, konfirmation, studendereksamen, bryllup, børnefødsler og runde fødselsdage, foruden alle de gange vil giver et smykke bare for at vise, at vi værdsætter modtageren.

Og alle de minder er knyttet til smykkerne. Vi kan huske, hvem vi fik smykket af, hvornår vi fik det og i hvilken anledning, vi fik dem.

Hvis du har dejlige minder og følelser forbundet med et smykke, så kan jeg godt forstå, at det kan være svært at skille dig af med det, selvom du ikke bruger det længere. Der vil jeg i stedet anbefale dig at gemme smykket i en lille æske og så opbevare det et andet sted end der, hvor du opbevarer de smykker, du rent faktisk bruger. Du kan f.eks. lægge dem i en nostalgikasse, og så kan du tage dem frem en gang i mellem for at kigge på dem og mindes. Det samme kan du gøre med smykker, du gerne vil give videre på et senere tidspunkt – f.eks. når modtageren er blevet gammel nok til at passe på sådan et smykke.

Har du derimod negative minder og følelser forbundet med et smykke, så giv det væk, sælg det eller smid det ud nu. Det er spild af god energi at have ting i dit hjem, som påvirker dig negativt.

Når du skal rydde ud i dine smykker, så tag kun stilling til ét smykke eller ét smykkeset ad gangen. Tag smykket eller smykkesættet op i dine hænder og spørg dig selv og det bringer dig glæde og om du bruger det – så vil du opdage, at det faktisk er ret nemt at beslutte, hvad der skal ske med det.

Trin 2 – kategorisér dine smykker

Oprydning i smykkesamlingNår du har ryddet ud i din smykkesamling, står du tilbage med dem, som gør dig glad, og som du bruger. Nu skal du kategorisere dem. For når du opbevarer dine smykker i kategorier, bliver det meget nemmere at finde dem, du skal bruge og nemmere at lægge dem på plads efter brug.

Vælg de kategorier, der er logiske for dig.

Det kan være, dine kategorier skal se sådan her ud:

 • Ørenringe
 • Halskæder
 • Armbånd
 • Smykkesæt

Eller måske sådan her:

 • Guld
 • Sølv
 • Hvidguld
 • Andet

Eller:

 • Hverdagssmykker
 • Festsmykker

Trin 3 – vælg en praktisk opbevaringsløsning

Der findes mange smukke opbevaringsløsninger til smykker. Men jeg vil anbefale dig, at vælge én der først og fremmest er praktisk – det øger nemlig sandsynligheden for, at du også får den brugt.

Har du alle dine smykker opbevaret i de små brune smykkeæsker fra diverse smykkeforretninger, så skal du måske åbne 10 æsker, før du finder det smykke, du vil have på, og det samme igen, når du skal lægge det på plads. Og dermed stiger risikoen for, at du

 • ikke får brugt halvdelen af dine smykker, og
 • ikke gider at lægge smykkerne på plads igen efter brug.

Vælg en opbevaringsløsning, det gør det nemt at

 • overskue hele din smykkesamling
 • opbevare smykkerne i kategorier og
 • adskille smykkerne, så de ikke ligger og roder imellem hinanden.

Jeg har valgt at opbevare mine smykker i sortimentsæsker (f.eks. sådan én her), for så kan jeg nemt overskue min samling, og det er supernemt at lægge dem på plads efter brug.

De særligt fine smykker, opbevarer jeg i forskellige smukke æsker, så jeg ved præcis hvilket smykke, der skal i hvilken æske.

Hvordan opbevarer du dine smykker?

Britt Løvstad fortæller hvordan du kan gøre det sjovt at rydde op

 

Kærlig hilsen

Britt

 

 

Læs også:

 

 

Click Here to Leave a Comment Below

GRATIS e-guide og tips til mere tid og overskud i hverdagen
Close

Få min GRATIS e-guide ”9 genveje til en hverdag med mere tid og mindre stress”

 • + helt konkrete tips til, hvordan du frigør tid til det, der er vigtigst
 • + løbende inspiration til, hvordan du kan få mere glæde ind i hverdagen
 • + direkte besked, når jeg har gode tilbud