Struktur i hverdagen giver dig meget mere overskud

Hvordan er din struktur i hverdagen?Hvordan er din struktur i hverdagen?

Det spørgsmål stiller jeg meget ofte de kvinder, der henvender sig til mig for at få hjælp til at få mere tid og overskud i hverdagen.

Men de har som regel svært ved at svare præcist på spørgsmålet. Enten er der ikke meget struktur, eller også er den skredet i svinget i forbindelse med, at der er sket større ændringer i deres hverdag.

Og lige netop manglen på struktur kan sagtens være hovedårsagen til, at de savner overskud.

Hjernen kommer på overarbejde, når vi mangler struktur i hverdagen

Når vi mangler struktur i hverdagen bruger vores hjerne alt for meget energi på hverdagens gøremål. Det svarer lidt til, at vi skal gøre det hele for første gang, fordi hjernen ikke rigtigt er forberedt på det, der skal ske.

Og når hjernen hele tiden er optaget af at få hverdagen til at fungere, går det ud over vores overskud til andre ting.

Stress har en negativ indvirkning på vores evne til at strukturere

Når vi mangler overskud, kan vi få svært ved at håndtere, hvis vi kommer ud for uforudsete hændelser eller kriser i vores liv. Og så kan vi få en følelse af, at vores liv er kaotisk, og vi føler, at vi mister kontrollen.

Følelsen af at miste kontrollen over vores tid eller liv er stressende. I denne sammenhæng må kontrol ikke forveksles med at være kontrollerende, hvor man har behov for at kontrollere alt og alle. Nej, med kontrol mener jeg her, at vi har afgørende indflydelse på vores egen tid og hverdag.

Det kan også være svært at være nærværende og nyde de gode ting i livet, når vi mangler overskud. Og bliver de ting sorteret fra i en længere periode, får vi ikke ladet vores batterier op. Resultatet er, at vi brænder ud og får stress.

Problemet er, at stress påvirker den del af hjernen, som vi skal bruge til at strukturere med – og så er vi havnet i skruen uden ende.

Hvad vil det egentlig sige at have struktur i hverdagen?

Når du har struktur i hverdagen, så har du nogle metoder og rammer, der hjælper dig til at:

  • huske det, du skal huske
  • være klar til tiden – f.eks. når du skal ud ad døren, eller børnene skal puttes
  • finde de ting, du skal bruge, når du skal bruge dem, og
  • overholde dine deadlines (f.eks. at du får betalt dine regninger til tiden).

Hvis de ting fungerer for dig, vil du føle, at du har styr på hverdagen, og du vil automatisk få et større overskud.

Struktur i hverdagen - begynd med et lille skidtSådan kommer du i gang

Der er flere knapper, du kan skrue på, hvis du vil skabe struktur i hverdagen, men de fleste kan puttes ind under følgende tre kategorier:

  • Planlægning – både for dig selv og i samarbejde med familien
  • Faste rutiner – såvel daglige som ugentlige rutiner
  • Oprydning – sorter det fra, du ikke bruger, og find en fast plads til resten.

Når du ser på de tre kategorier, bliver du måske overvældet og tænker, at det kan du slet ikke overkomme. Men det gode er, at for hvert lille bitte skridt, du tager, kan du mærke, at din hverdag bliver nemmere, og dit overskud øges. Det overskud kan du bruge lidt af til at tage et lille bitte skridt mere – og på den måde lysner det stille og roligt.

Jeg vil heller ikke anbefale dig at sætte dig ned og beslutte, at fra på mandag så lever du efter en struktur, der ser væsentligt anderledes ud end den, du har i dag. Vores hjerner kan ikke lide mange forandringer på én gang, så du vil ubevidst søge tilbage til dine gamle mønstre i løbet af kort tid.

Det kan du gøre allerede i dag

Tænk over den ting i din hverdag, som det irriterer dig allermest, at du ikke har styr på. Og koncentrer dig om at skabe en struktur, der hjælper dig til at få styr på lige præcis den ting.

Det kan være, at du aldrig rigtigt har overblik over din dag, og du derfor altid klarer dig igennem dagen ved hjælp af en lang række brandslukninger. Så kan du allerede i dag beslutte, at du, inden du går i seng, planlægger dagen i morgen.

I nat vil din underbevidsthed arbejde med planerne, så når du vågner, vil du føle dig klar, og du vil opleve færre ubehagelige overraskelser i løbet af dagen.

Hvad er dit bedste tip til at skabe struktur i hverdagen? Del det gerne i kommentarfeltet nedenfor – det vil glæde mig meget.

Britt skriver om struktur i hverdagen

 

 

Kærlig hilsen

Britt

 

 

Click Here to Leave a Comment Below

GRATIS e-guide og tips til mere tid og overskud i hverdagen
Close

Få min GRATIS e-guide ”9 genveje til en hverdag med mere tid og mindre stress”

  • + helt konkrete tips til, hvordan du frigør tid til det, der er vigtigst
  • + løbende inspiration til, hvordan du kan få mere glæde ind i hverdagen
  • + direkte besked, når jeg har gode tilbud